Az év bármely napján bemegyünk a bevásárló központokba, zöldségeshez, szinte mindig minden gyümölcs és zöldség kapható. Biztos, hogy ez megfelelő? Elgondolkodtál már azon, hogy miért van ez így?
Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen tisztába lenni azzal, hogy a különböző évszakokban mely zöldségeknek és gyümölcsöknek van szezonalitásuk. Ezzel azonban nemcsak a szervezetünknek, hanem a környezetünknek is jót teszünk.
A fagyasztott, félkész-vagy készételek tápértéke, vitamin-és ásványianyag-tartalma mindig kisebb, mint a frisseké, de ez az élvezeti értékükre is igaz, hiszen akkor a legízletesebbek, amikor a szezonjuk van. Ezek a feldolgozott élelmiszerek ráadásul a legnagyobb energiaigényűek, még akkor is, ha hamar fel tudjuk tálalni. Ezért is fontos minél több nyers étel fogyasztása. Télen is! Az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel mesterségesen érlelni, nem kell éretlenül leszedni, „mert majd úgyis megérik a hosszú út alatt”. Egy kg üvegházi paradicsom energiaigénye télen 19-szer nagyobb, mint nyáron, és majdnem százszor több a szabadföldi paradicsommal összevetve. Emellett kevesebb vitamint és sokkal több vegyszert tartalmaz.
Tehát:
-A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, vitamin.
-A mélyhűtött élelmiszerekben fél év alatt a C-vitamin negyede-fele lebomlik!
-Az idénynövényeket nem kell távoli országokból, több ezer kilométer távolságból importálni, így a hosszú szállítás okozta környezetszennyezést kiküszöböljük.
-Az idényzöldségek és-gyümölcsök vásárlásával a helyi termelőket támogatjuk.