Papír, papírkészítés

Feladatok

1. A papír története

Elgondolkodtál már arról, hogyan készül a papír?

Most olvashatsz is róla, ha meglátod ezeket az oldalakat!

A papír eredete

Ember a természetben

Ha hosszabban szeretnél olvasni a papírról, akkor itt egy könyv.

És itt van egy videó is, amely érthetően mondja el a papír készítésének menetét

 

2. Papír és környezetszennyezés

Nem mehetünk el amellett sem, hogy bizony a papír előállítása nagyon környezetszennyező tevékenység! Olvasd el ezt a dokumentumot! Ne ijedj meg, kicsit hosszúnak tűnik, de kevés és hasznos információkat tartalmazó szöveg van benne a sok kép között!

Itt egy rövid cikket találsz a szórólapok, reklámújságok környezetszennyezéséről.

Remélem, most már érted, miért kell takarékoskodni a papírral! Ahhoz, hogy ténylegesen tenni is tudjál valamit, végezd el a következő feladatot!

 

3. Hogyan csökkenthetem?

Írd össze, mi mindenhez használsz papírt! A legapróbb dolgokat is sorold fel (pl. a buszjegy is papírból van)! Mennyipapírt dobsz ki, amit még lehetne használni?

Hogyan tudnád csökkenteni a papírfelhasználásodat?

Írj ötleteket az egyes felhasználási területekhez, és oszd meg a családoddal a felismerésedet!

 

4. Készíts újrapapírt!

Első lépésként készíts elő egy szitát (konyhai vagy a régi homokozós is jó), vagy készíts keretet!

Ez utóbbinál lécekből állíts össze egy 15x10 cm-es keretet, majd tűzz rá feszesen szúnyoghálót (műanyag vagy fém)! Most tépj össze egy oldalnyi (nem fényes) újságpapírt, vagy egy A4-es lapot! Tedd turmixgépbe, önts hozzá kb. fél liter vizet, vagy a maximum jelzésig töltsd fel vízzel! Adjál hozzá egy kiskanálnyi feloldott tapétaragasztót! Felnőtt segítségével turmixold pépesre! Figyelem! Botmixer nem jó!!!

Tedd a szitát/keretet egy lavór fölé, és öntsd rá a pépet a szitára vagy a kereten feszülő hálóra! Óvatosan, de gyorsan dolgozz, figyelj arra, hogy mindenhova jusson pép! Kézzel ne nyúlj a pépbe, és ne próbáld rázni a keretet, mert összecsomósodik a pép! Teríts a kiöntött pépre egy törülközőt (az alsós kézmosós teljesen jó lesz), vagy egy posztódarabot! Ezen keresztül nyomkodd meg a tenyereddel a pépet, hogy a víz kifolyjon belőle!

Óvatosan emeld fel a posztót/törölközőt a rátapadt papírral együtt (itt is elkelhet felnőttsegítsége)! Tedd rá egy tálcára a posztót/törölközőt úgy, hogy a papír legyen felül! Tegyél rá egy másik posztódarabot/törölközőt és egy nyújtófa (vagy üvegpalack) segítségével szorítsd ki a maradék vizet (tudod, mint a tészta nyújtás :o)! Ezzel el is simítod a papír felületét.

Válaszd le a papírt a posztóról, majd tedd meleg helyre–de ne a fűtőtestre vagy a tűző napra!–száradni a papírt! 1-2 nap múlva kézbe veheted az újrapapírodat.

Néhány trükk:

-Ha színes papírt szeretnél, akkor tegyél színes növényt, festőnövényt a turmixgépbe!

-Ha vízjeles papírra vágysz, akkor vékony drótból hajlítsd meg a formát, és tedd a szitára/keretre, mielőtt ráöntenéd a pépet!

-Ha növényekkel szeretnéd díszíteni a papírt, akkor a kiöntés előtt a szitára/keretre készíts kompozíciót virágokból, levelekből, virágsziromból! Vigyázz, ne zsúfold túl, mert nem áll össze a papír!

-Ha vékony papírt szeretnél, kevés papírdarabkát használj. Ha vastagot, akkor sokat. Két-három kísérlet után tudni fogod a mennyiséget.

-Ha nagyobb méretű papírt szeretnél, akkor készíts nagyobb keretet, és több alapanyagot használj!

Itt is olvashatsz a papír merítésről:

Itt pedig egy videót nézhetsz meg.

Étel-Ital

Jó munkát és szórakozást kívánunk a feladatokhoz, és örömmel veszünk minden visszajelzést!
Amennyiben hasznosnak tartja munkánkat, kérjük támogassa a Magosfa alapítványt.

E-mail címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával újult meg. Ennek a weboldalnak a tartalma kizárólag a Magosfa Alapítvány felelőssége és semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió álláspontját tükrözőnek.

Eredeti program támogatója

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (weboldal) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

MigaProject.eu - 2020