Papír, papírkészítés

Összegzés

Megismerkedtél a papír történetével, a gyártásához felhasznált anyagokkal és a melléktermékekkel. Megtudtad, mennyire környezetszennyező a papír előállítása, és megfigyelhetted, hogy az általad elkészített kis darab papírhoz mennyi vizet és energiát használtál fel.

Remélem, most már tudod és érted, hogy nem szabad a papírt pazarolni, valamint azt is, hogy szép dolog a szelektív gyűjtés, kell is, de a problémát nem ez, hanem a takarékosság oldja meg!

Végül olvashatsz még néhány érdekes adatot az újrapapírról:

1 t fehér papírelőállításához 417 m3 víz, 1700 kg fa, 717 kWh energia, 181 kg mészkő, 87 kgkén, 6 t gőz és 60 kg klór szükséges (KVVM). A világ összes fakitermelésének 20%-át a papírgyártáshoz használjuk fel (HUMUSZ).

A szürke újrapapírhoz 100 m3 víz, 1150 kg fekete-fehér újságpapír, 300 kWh energia és 3 t gőz kell, és nem szükséges a többi adalékanyag (KVVM).

Minél fehérebb, illetve minél fényesebb és színesebb a papír, előállítása annál nagyobb környezetkárosítást okoz. Ma a teljes papírfogyasztás 48%-át a csomagolás emészti fel, nyomtatás és írás céljára pedig 30%-ot használunk el.

Egy felső tagozatos diák egy tanévfolyamán átlagosan 12 kg-nyi taneszközt „fogyaszt”. Magyarországon az egy főre jutó papírfogyasztás kb. 81 kg/év. (HUMUSZ)

A begyűjtött papírhulladékokat elsősorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír, papírtartalmú többrétegű italos doboz) válogatják szét, majd bálázzák. A hulladékpapírból a papírgyártás hagyományos folyamata során újra papíralapanyag készül. (FigyelőNet)

Étel-Ital

Jó munkát és szórakozást kívánunk a feladatokhoz, és örömmel veszünk minden visszajelzést!
Amennyiben hasznosnak tartja munkánkat, kérjük támogassa a Magosfa alapítványt.

E-mail címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával újult meg. Ennek a weboldalnak a tartalma kizárólag a Magosfa Alapítvány felelőssége és semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió álláspontját tükrözőnek.

Eredeti program támogatója

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (weboldal) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

MigaProject.eu - 2020