Hogyan közlekedünk a jövőben?

Feladatok

1. Hogyan közlekednek az emberek? – Ötletek a múltból, jelenből, jövőből

Nehéz elképzelni, hogy volt olyan idő, mikor a nagyvárosok utcái nem voltak telezsúfolva autókkal és buszokkal.
Végezz kutatásokat, hogy a környékeden hogyan közlekedtek az emberek 50 vagy 100 évvel ezelőtt! Milyen járműveket használtak, és azoknak milyen hatása volt a környezetre?
Kérdezzd meg nagyszüleidet, vagy egy idősebb szomszédot, esetleg látogass meg egy múzeumot (pl. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállításai, http://www.mmkm.hu/ , ha nincs túl messze)! Keress néhány izgalmas tényt az autó történetéről itt, meg itt és itt!

Fontos, hogy megtudd, hogyan változtak a közlekedési szokások az utóbbi néhány évtizedben, valamint, hogy a múlt és a jelen különböző közlekedési módjai hogyan befolyásolták az energia felhasználást!

Étel-Ital

2. Az első jármű története

Elég furcsán hangzik, de tény: az autó mindörökre megváltoztatta a világot. A modern autó nagyszülője 125 évvel ezelőtt Németországban jelent meg. „Atyja" a német feltaláló Karl Benz volt.

A következőkben felfedezheted, hogyan is kezdődött!
Az a feladatod, hogy egy kis kutatást végezz az első járműről. Készíthetsz Power point-os bemutatót, vagy posztert, amelyek segítségével családodnak, barátaidnak, osztálytársaidnak is előadhatod a történetet!
Nézd meg, hogy nézett ki az első automobil, valamint olvashatsz a történetéről is.

Tudtad-e, hogy először patikákban lehetett benzint venni „melléktermékként"?
Az tény, hogy az első benzinkútnak azt a Wieslochban (Németország) található gyógyszertárat lehet nevezni, ahol Bertha Benz megtankolta az első automobilt, miközben először utazott vele hosszabban: Mannheimtől Pforzheimbe.

3. Közlekedés és környezet

Az ENSZ 2011-es statisztikája szerint az 1000 lakosra jutó autók számában Magyarország a 35. helyen áll az országok közötti összehasonlításban 262 autóval. Ugyanebben a sorrendben Nagy-Britannia a 20. (426 autóval), Hollandia a 21. (417 autó), Bulgária a 37. (239 autó) és Szlovákia a 38. (238 autó). A lista élén az Egyesült Államok (765) áll, de meglepő módon a 2. és a 3. hely Luxemburgé (686) és Malajziáé (641).
Hogyan terheli mindez a környezetet? A következő feladatlap segítségével választ kaphatsz erre!


A lakóhelyed környékén keress egy forgalmas utat (nagyvárosban könnyen találsz, kisebb településeken érdemes a fő utat választani, amely áthalad a településen)! Töltsd ki a táblázatot, majd a megadott adatok segítségével számold ki, mennyi szén-dioxidot bocsátottak ki az autók!

Ha minden országban annyi autó lenne, mint az USA-ban, akkor több mint 3 billió autó gurulna a világon! Vajon mit jelentene ez a környezetünkre nézve?

Az elektromos autó már közel áll ahhoz, hogy reális lehetőségünk legyen a kibocsátás mentes közlekedésre.

4. Közlekedés a jövőben

Történelmünk tele van közlekedési újításokkal. A XIX. században a gőzmozdony megváltoztatta a világ működését. A XX. században az autó és a repülőgép drámaian lecsökkentette a közlekedéshez szükséges időt – azt az érzést keltve, hogy a Föld „jóval kisebb" lett, bárhova gyorsan eljuthatunk.
Manapság a következő nagy technológiai újításra várunk, hogy végigsöpörjön a Földön. Vajon a meglevő járművek fejlesztése lesz, vagy ismét valami teljesen új és meglepő?
Olvasd el itt és itt az oldalt, ne feledd megnézni videókat!

Inspiráló volt? Próbáld meg kitalálni, milyen lesz a közlekedés 50 év múlva! Írhatsz egy tudományos-fantasztikus történetet, rajzolhatsz, festhetsz, vagy modellt is készíthetsz a kitalált jármű(vek)ről!

Jó munkát és szórakozást kívánunk a feladatokhoz, és örömmel veszünk minden visszajelzést!
Amennyiben hasznosnak tartja munkánkat, kérjük támogassa a Magosfa alapítványt.

E-mail címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával újult meg. Ennek a weboldalnak a tartalma kizárólag a Magosfa Alapítvány felelőssége és semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió álláspontját tükrözőnek.

Eredeti program támogatója

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (weboldal) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

MigaProject.eu - 2020