Tanároknak

A MIGA projektről

Kedves Pedagógus Kolléga!

A "Vigyázat, valóság!" projekt  eredetileg 5 ország (Hollandia, Nagy-Britannia, Bulgária, Szlovákia és Magyarország) közös munkájának eredménye volt. Mostanra némiképpen fellazult az együttmüködés, de a magyar oldal további működését az elnyert támogatás lehetővé tette.

A projekt célja, hogy a gyerekekhez közel hozzon bizonyos, fenntarthatósági szempontból igen fontos kérdéseket. Az öt ország 5-5 témakörben dolgozott ki „valós élethelyzeteket”: az adott témakörön belül olyan szituációkat, amik a gyerekek életében előfordulhatnak, és foglalkoztathatják őket.

Az 5 témakör:

A témakörökön belül minden ország egy-egy ún. net-fürkész-t (angolul: webquest) készített - a címek után jelezzük, eredeti verziót melyik partner írta. A net-fürkészeket az USA-ban és Nyugat-Európában már évek óta nagy sikerrel használják: internetes oktatási anyagok, amelyek kutatásra ösztönzik a gyerekeket. A legtöbb netfürkészhez elég a megadott internetes oldalak böngészése, ezek segítségével meg lehet válaszolni a feladatokat. A mostani, fenntarthatósági témaköröknél azt szeretnénk, ha a gyerekek nemcsak a számítógép előtt ülnének, hanem körülnéznének saját házuk táján, kérdezgetnék családtagjaikat, ismerőseiket, a környéken élőket is.
Az elkészült net-fürkészeket (webquest) minden országban lefordították angolra, majd a többiekét saját nyelvre (a magyar változatnál törekedtünk a magyar viszonyokhoz igazítani a feladatokat), így az eredmény 23 net-fürkész – ami tükrözi az öt ország gondolkodását is.

A net-fürkészek témái

1. Étel és ital

 • Honnan származik az ételem? (SK/NL)
 • Mit is eszem valójában? (HU)
 • Ki készítette? (UK)
 • Hogyan is van ez becsomagolva? (BG)
 • Mindenki ugyanazt eszi? (NL)

2. Közlekedés

 • Hogyan közlekedem a mindennapokban? (UK)
 • A közlekedés CO2 kibocsátása. (HU)
 • Mivel utazunk nyaralni? (NL)
 • Hogyan közlekedünk a jövőben? (BG)

3. Építkezés

 • Mit nyújtson az otthonom? (BG)
 • Milyen legyen a lakókörnyezetem? (NL)
 • Mindenkinek ugyanolyan lakásra van szüksége? (SK/NL)
 • Mit termel a lakásunk? (HU)
 • Milyenek lesznek a házak a jövőben? (UK)

4. Közösség

 • Egyedül vagy közösségben jobb dolgozni? (HU)
 • Hogyan fejezhetem ki az érzelmeimet? (UK)
 • Hogyan mondjam el a véleményemet? (NL)
 • Az emberek mindig a teljes igazságot mondják? (BG)

5. Fogyasztás

 • A dolgok valódi értéke. (HU)
 • Miből készült? (NL)
 • Hol vásárolsz? (UK)
 • Mit tanulhatunk a múltból? (SK/NL)
 • Nem kérhetném inkább kölcsön? (BG)

A net-fürkészek íróját jelöltük a címek után:

BG=bolgár partner, HU=magyar partner, NL=holland partner, SK=szlovák partner, UK=angol partner

Hogyan használjuk a Net-Fürkészt?

Először szeretnénk bemutatni a honlap szerkezetét:

Három sávra osztottuk az oldalakat. A felső és az alsó mindig látszik, a középsőben vannak a változó tartalmak.
Minden oldal tetején megtalálja az öt kis ikont, alatta a témakörök címeivel. Ezekre kattintva jut el a net-fürkészekhez (angolul: webquest). A bal felső sarokban, a logó ez egyben a "Kezdőlap" gomb is, a jobb felső sarokban a tanároknak szóló tartalom érhető el. 
Az oldal alján, a projekt támogatói és néhány alap menpont található. 

Ezen a honlapon 24 net-fürkészt (webquest) talál, melyet 5 nagy témakörbe csoportosítottunk:

 1. Étel és ital
 2. Közlekedés
 3. Építkezés
 4. Közösség
 5. Fogyasztás

A Kezdőlapon öt színes négyzetet talál, melyek a témakör logóját és kedvcsináló szöveget tartalmaznak. Ha rákattint valamelyikre, eljut arra az oldalra, ahol a feladatokat találja. Először egy valós élethelyzetet (Real Life Situation) írtunk le. Alatta soroltuk fel a feladatokat, témakörönként négyet-ötöt. Bármelyik feladat címre rákattint, előjön a net-fürkész (webquest).

Minden net-fürkésznek ugyanaz a szerkezete. Hét gombot lát a bal oldalon:

1. Élethelyzet – ugyanaz a szöveg, mint a témakörök elején.

2. Bevezetés – adott net-fürkész specifikus bemutatása, a gyerekek figyelmének felkeltésére.

3. Vázlat – rövid leírás arról, hogy mit fog csinálni a net-fürkész elvégzése során.

4. Tevékenységek – mindegyik net-fürkész (webquest) legalább 3 feladatot tartalmaz, a tanulók információt találnak az interneten, ezt felhasználva készítenek rövid interjút, rajzot vagy bemutatást tartanak. Mindegyikben van olyan feladat, amilyben ki kell menni „terepre”, vagyis megkérdezni az embereket, kutatást végezni otthon, az iskolában, a szomszédoknál. A feladat szövegében egyes szavakhoz letölthető .doc file-t vagy internet címet csatoltunk. Ez utóbbi külön ablakban nyílik ki, hogy mindig vissza lehessen találni ahhoz a net-fürkészhez, amit éppen végez.

5. Értékelés – Kétféle értékelési módból lehet választani. Használhatja őket egyenként vagy egyszerre a kettőt. I. szöveges értékelés - három kérdés, melyet a tanulók megválaszolnak minden net-fürkész elvégzése után. II. Értékelő táblázat - erről bővebben a Gyakori kérdések résznél olvashat.

6. Összegzés – A net-fürkész (webquest) végén néhány biztató szó, gyakran kérdéseket teszünk fel, vagy hasonló témakörben ajánlunk egy újabb feladatot.

7. Pedagógus oldal – itt a tanároknak írunk információt minden net-fürkészről: Korosztály, Időtartam, Időtartam tevékenységenként, Műveltségi terület, Célok/Várt eredmény, Tanári segédanyag. Ez utóbbinál egy letölthető .pdf file-ban óravázlatot talál.

Adott net-fürkészt (webquest) ebben a sorrendben kell elolvasni, vagyis sorban, egyenként kell megnyomni a gombokat!

Ha más témakörre szeretne átmenni, azt az oldal tetején található kis ikonok valamelyikére klikkelve teheti meg.

Mire használjuk a Net-Fürkészt?

Mostanra biztos felmerült már Önben, hogy „Jó, jó, de hogyan tudom mindezt én hasznosítani?”. A következőkben röviden leírunk néhány javaslatot erről.

A következő internet címen bemutatják, milyen témakörökben írtak már net-fürkészeket (angolul: webquest): (http://questgarden.com/) Sajnos angol nyelvű a honlap, de érthető, hiszen nálunk még egyáltalán nem elterjedt ez a tanulási forma.

Mi a fenntartható életmóddal kapcsolatban szeretnénk üzenetet átadni a gyerekeknek. Az itt található net-fürkészeket (webquest) igyekeztünk úgy írni, hogy kb. két tanóra felhasználásával végig lehessen menni a feladatokon.
A 7. Pedagógus oldal gomb alatt hasznos információkat talál arról, hogy milyen korú tanulókkal végezhető a feladat, mennyi időt vesz igénybe, milyen műveltségi területen lehet használni. Ez utóbbi kapcsán kiválaszthatja, melyik net-fürkész (webquest) illik legjobban tantárgyához. A végén talál egy letölthető pdf formátumú anyagot, mely óravázlatot és/vagy hasznos információkat tartalmaz.

Eleinte idegenkedtünk ettől a tanulási/tanítási formától. Nem értünk egyet azzal, hogy a gyerekek folyamatosan üljenek, pláne hogy a számítógép előtt. Viszont sokat ülnek ott, egyre inkább így lehet elérni őket. Aztán rájöttünk, hogy a témakörök és feladatok üzenete sokkal fontosabb annál, mintsem hogy ne találkozzanak vele a gyerekek. Nem akartuk meghazudtolni önmagunkat sem, ezért úgy írtuk meg a feladatokat, hogy fel kelljen állni a gép elől, beszélgetni lehessen a szülőkkel, rokonokkal, szomszédokkal, valamint össze kelljen fogni testvérekkel, barátokkal ahhoz, hogy el tudják végezni a feladatot.

Ugyanakkor úgy érezzük, hogy a tanítási órák is színesebbé, a tanulók igényeihez közelebbivé tehetők az internetes feladatok elvégzésével.

Reméljük, hasznosnak találja feladatainkat és fel tudja használni azokat tanóráin!


Jó munkát és szórakozást kívánunk a feladatokhoz, és örömmel veszünk minden visszajelzést!
Amennyiben hasznosnak tartja munkánkat, kérjük támogassa a Magosfa alapítványt.

E-mail címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával újult meg. Ennek a weboldalnak a tartalma kizárólag a Magosfa Alapítvány felelőssége és semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió álláspontját tükrözőnek.

Eredeti program támogatója

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (weboldal) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

MigaProject.eu - 2020