Gyakori kérdések

Az alábbi oldalon összeszedtünk néhány gyakorta felmerülő kérdést illetve azokra adható válaszokat.

Reméljük megtalálja felmerülő kérdésére a megfelelő választ.

Mi az a webquest?

Segítségével a gyerekek biztonságos környezetben fedezhetik fel az internetet és gyakorolják a számítógép használatát.
A net-fürkész feladatainak elvégzése során gyakran csoportban, vagy párban kell dolgozni, ami azt jelenti, hogy párbeszédet folytatnak és problémákat oldanak meg együtt.
Segítségével ki lehet egészíteni a tankönyvi anyagot. Pl. ha a biológia tankönyvben az egyik fejezet az ételekről szól, kérje meg a tanulókat, végezzék el valamelyik feladatot az Étel és ital témakörből.

A „Mind the gap” („Vigyázat valóság!”) projektben arra koncentráltunk, hogy minden net-fürkész (webquest) legyen:
1. tantermen kívüli foglalkozás („Learning outside the classroom”), amelyben a tanulóknak interjút, otthoni vagy iskolai kutatást kell készíteniük;
2. olyan rész, amelyben a fenntarthatóságról tanulhatnak. Számos alkalomkor az egész webquest a fenntarthatóságra fókuszál, míg másoknál csak egy feladat van, amelyben a tanulónak a fenntarthatóságról kell gondolkodnia.

Mennyi számítógép szükséges az órán a net-fürkészek megtartásához?

Elég 1 db, melynek képét ki lehet vetíteni. A tanár dönti el, hogyan használja fel az órán a net-fürkészeket, vagy azok részeit. Ha van rá lehetőség, akkor több gépet is lehet használni, ekkor a tanulók egyénileg, vagy csoportokban végezhetik a feladato(ka)t.

Hogyan használjam a MIGA honlapot az órán?

A honlapon található feladatokat közvetlenül használhatja a tanár és a diákok is. A tanárok eldönthetik, hogy a gyerekek csoportokban vagy a teljes osztály együtt dolgozik-e.

Hány éveseknek készültek a tevékenységek?

Általában 8-12 éveseknek, de ez net-fürkészenként változik. Részleteket talál minden net-fürkész végén, a 7. Pedagógusoldal menüpontban.

Szükséges valamilyen speciális tudás a net-fürkészek elvégzéséhez?

Nem. A „Vigyázat, valóság!” mindenkinek szól! A Pedagógusoldal-on és a Tanári segédanyag-ban hasznos információkat találhat.

Mennyi ideig tart egy net-fürkész elvégzése?

A Pedagógus oldal-on írtunk javasolt időtartamokat minden tevékenységhez. A „Vigyázat, valóság!” rugalmas, a felhasználó szükségleteinek megfelelően választhat a feladatok közül, akár csak egy, a tanóra témájához legjobban kapcsolódó feladatot is ki lehet választani és elvégezni.

Melyik böngészővel lehet használni a „Vigyázat, valóság!”-ot?

Az újabb, korszerű böngészők általánosságban probléma mentes használatot tesznek lehetővé. A Google Chrome, Edge, Mozilla Firefox, Safari, valamint az Internet Explorer 10-es, vagy annál magasabb verziójával.

Ezek mellett az oldal lészítésekor törekedtünk a mobilos használhatóságra, így tableten, okos telefonon egyaránt megtekinthető a tartalom.

Hogyan használjuk az értékelő táblázatot?

Az értékelő táblázat (learning wall) olyan eszköz, mely kompetenciákat tartalmaz, az azokhoz tartozó állításokkal együtt. Segítségével a net-fürkész elvégzése után a tanulók saját magukat tudják értékelni, a tanárok a diákokat, majd összehasonlíthatják a két értékelés közötti különbségeket.
A diákoknak fontos tudniuk, hogy melyik kompetenciát fogják minősíteni. Ez segít nekik megérteni, mit várnak tőlük, és melyik képességüket kell fejleszteniük. Az értékelő táblázat inkább az elsajátított képességekre, mintsem a tudásanyagra koncentrál.

Ha a tanulók még nem dolgoztak ezzel a rendszerrel, akkor fontos, hogy elmagyarázzuk, hogyan működik az értékelő táblázat. A tanár ki is nyomtathatja egy A3-as papírra és kiakaszthatja a teremben emlékeztetőnek.
A tanulóknak szóló értékelő táblázat öt kompetenciát tartalmaz: Kulcs téma, Kommunikáció, Csapatmunka, Ismeretek feldolgozása, Ismeretek felhasználása. Ezeket találják a táblázat első sorában. Minden kompetencia alatt felsoroltunk négy lehetőséget, amelyből választani lehet. Oszloponként menjünk végig a táblázaton, és minden oszlopban válassza ki a tanuló, melyik állítás vonatkozik rá.
Ez az öt kompetencia vonatkozik az összes net-fürkészre. Csak a „Kulcs téma”-ban különböznek net-fürkészenként. A „Kulcs téma”-hoz néhány példát írtunk, de ezeket érdemes a net-fürkész elvégzése előtt ellenőrizni és szükség esetén a témához igazítani, különösen a Közösség, Építkezés és Fogyasztás témakörök esetén.

Ha a tanár más kompetenciákat is szeretne értékelni, akkor használhatja a következő táblázatot. Újabb kompetenciát tettünk bele különböző kategóriákban, mint például Kommunikáció, Ismeretek megtalálása és feldolgozása, Útmutatások követése, Tervezés, Együttműködés és Értékelés. Az igényeknek megfelelően lehet hozzátenni ezek közül az értékelő táblázathoz, és úgy kiadni a tanulóknak a net-fürkész elvégzése után.

Esetleges felmerülő kéréseit, észrevételeit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti.

Jó munkát és szórakozást kívánunk a feladatokhoz, és örömmel veszünk minden visszajelzést!
Amennyiben hasznosnak tartja munkánkat, kérjük támogassa a Magosfa alapítványt.

E-mail címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával újult meg. Ennek a weboldalnak a tartalma kizárólag a Magosfa Alapítvány felelőssége és semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió álláspontját tükrözőnek.

Eredeti program támogatója

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (weboldal) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

MigaProject.eu - 2020